Structuur, wat als ik die mis?

Als control freak en structuur junkie, is het hebben van controle met daarbij structuur het belangrijkste.
Hoe pak ik de regie weer terug?

Hoewel ik de afgelopen tijd minder structuur in mijn dagen had, heb ik dit zelf niet doorgehad. Totdat ik merkte dat ik dingen verwaarloosde en ‘s ochtends heel mijn structuur kwijt was. “Ik vergeet iets, maar ik weet niet wat”, dwaalde vaak door mijn hoofd nadat ik opstond om naar mijn werk te gaan. Eenmaal beneden aangekomen, pak ik een ontbijtje. In alle haast ruim ik mijn gebruikte yoghurtbakje op, pak ik de sleutel en loop ik naar de voordeur. Ik check nog gauw even mijn gezicht in de spiegel naast de voordeur voordat ik het huis verlaat. “Mascara! Dat was het! Shit, maar eigenlijk heb ik daar geen tijd meer voor!”. Zo gauw als ik kan loop ik naar boven. Ik pak ook gelijk mijn zonnebril, die ik schijnbaar op bed had laten liggen. Het naar beneden gaan ging niet soepel, want ik had te veel haast, waardoor ik mijn zonnebril uit mn hand liet vallen; kapot. “Heb ik nog een andere zo gauw voor het pakken liggen?”, “Nee mar, laat gaan. Sander had een goede oplossing voor mij om standaard een zonnebril in de auto te laten liggen.”, “nu kun je toch echt eindelijk vertrekken”, zeg ik 10 minuten later tegen mezelf.

Is het niet mijn mascara die ik ben vergeten op te doen, dan is het wel mijn favo shotje in de ochtend; mijn medicijnen. Of, ik vergeet mijn lenzen in te doen, en kom ik beneden en vraag ik me af waarom ik in hemelsnaam alles toch wazig zie.

Normaal gesproken ben ik Piet paniek als het even niet meer loopt zoals het ging. Dit keer had dat wat langer de tijd nodig om tot me door te dringen dat ik weer een chaoot eerste klas begin te worden.

Al jaren maak ik gebruik van de app ‘structured‘. En de naam zegt het al; het zorgt ervoor dat je je dag gestructureerd krijgt. Althans, daar helpt het je bij.

Als ik vrijdagavond op bed lig met iets gepland voor de zaterdag, dwaalt er allemaal door mijn hoofd wat ik morgenochtend wel niet moet doen om me voor te bereiden op dat ene uitje dat ik heb de volgende dag. Hoe veel tijd neemt alles in beslag? Nou, juist. Daar had ik die app voor. Ik kon een hele timetable maken met mijn planning voor de volgende dag. Heel fijn, die app. Je krijgt meldingen van de door jou ingevulde te ondernemen acties, zodat je helemaal op schema kunt lopen. Taak voltooid? Dan teken je deze makkelijk af. Ideaal wel.

In de tijd dat ik nog studeerde had ik een heel plan uitgewerkt in Word. Meerdere schema’s op basis van de tijd van de eerste les op school. Het eerste schema was gebaseerd op de eerste les die om 08.30. Het tweede schema om 09.00. Het derde om 09.30, ga zo maar door. Diep van binnen vond ik het wel echt heel erg dat ik zo ben, alles zo volgens schema’s. Beetje autistisch maar. Maar ja, als chronisch zieke moet je nou eenmaal weten hoe je je dagen moet inplannen en zeker daarbij kijken naar je energieniveau en je belastbaarheid. Daarbij had ik ook een avondroutine gemaakt, met een to do schema en de duur van een activiteit.

Nu ben ik dus weer, op m’n ouderwetse wijze, een nieuw schema gaan maken met routines. Vooral hopende dat dit me meer rust gaat geven. Want ik begon de kluts kwijt te raken en ik begon mijn ‘selfcare’ routine te verwaarlozen.

Ik heb zo ook mijn kamer weer eens flink opgeruimd, wat ik eigenlijk relatief snel heb gedaan. In de hoop dat dat me ook weer wat rust geeft.

6 gedachten over “Structuur, wat als ik die mis?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: